Följ Brocc AB

Minskning av antalet bedrägeriförsök trots industrisemester

Pressmeddelande   •   Aug 22, 2017 11:10 CEST

Under industrisemestern som vanligen är högsäsong för ID-kapare har Sparlån för första året på länge upplevt färre bedrägeriförsök. Detta trots att Sparlån kraftigt ökat antalet låneansökningar ifrån föregående år. Att antalet id-kapningar ökat i snabb takt senaste åren har varit en stark trend. 2016 anmäldes enligt polisen över 120 000 ID-kapningar och senaste statistik från UC visar på att antalet bedrägerispärrar ökat med 14% från föregående år.

I en allt mer digital värld har riskerna för att bli utsatt för bedrägeribrott ökat de senaste åren. Genom att ta kontroll över en persons postgång när denne tex är på semester har bedragarna lätt kommit över pengar genom att ansöka om krediter och beställa varor på internet. Historiskt sett har sommarmånaderna med fokus på industrisemestern varit särskilt drabbat.

Sparlån har dock noterat att antalet bedrägeriförsök minskat denna sommar.

Vi tror dels att det beror på att människor är försiktigare idag och att allt fler banker och finansbolag använder sig utav BankID vilket har gjort det mycket svårare att ansöka om ett lån i någon annans namn via nätet. Effektiva rutiner och bättre samarbeten mellan polis, myndigheter och företag har nog också bidragit till att vi upplever en minskning”, säger Sparlåns VD Jonathan Klein-Strandberg

Det finns idag flera digitala verktyg för att skydda sig mot bedrägeriförsök. Företagen identifierar allt oftare sina kunder med BankID och har blivit bättre på att se trender i bedragarnas beteende. Flera andra företag erbjuder möjlighet för privatpersoner att skydda sig som tex med hjälp av MinUC och Adressspärr.

Om detta endast gäller Sparlån eller hela branschen är svårt att säga men det är möjligt att bedragarna ändrat taktik och hittat andra branscher som inte har samma erfarenhet som finansieringsbranschen”, säger Alexandra Rolnik, Kreditchef på Sparlån

Minimera risken att bli utsatt för en ID-kapning genom att var uppmärksam på transaktioner på ditt konto, införskaffa ett BankID och var försiktig med vart du lämnar ut ditt personnummer och kontouppgifter. Hos UC kan du även införskaffa dig ett ID-skydd, som gör det lättare att upptäcka bedrägeriförsöket snabbt, samt att Adressändring också ger dig möjlighet att spärra din adress för ändringar.

För mer information om Sparlån: Jonathan Klein, vd Sparlån
Växel: 08-50 12 15 80

Mobil: 0760-81 22 82

E-post: jonathan@sparlan.se

Besök oss: www.sparlan.se

Sparlån är Sveriges Marknadsplats för privatlån. Här kan du spara och låna pengar till marknadens bästa lånevillkor och sparräntor. Sparlån är ett Betalningsinstitut med tillstånd ifrån Finansinspektionen. Vi hjälper dagligen kunder att lösa dyra lån och krediter, låna till kontantinsatsen, spara till nya bilen eller få sparpengarna att växa snabbare. Att spara och låna hos Sparlån är smart!

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.